::Join ChurpChurp::

Thursday, November 8, 2012

please, i'm not a robot

sejak saya "aktif" join pelbagai segmen & giveaway, banyak blog yang saya dah blogwalking & follow...seriously, rasa excited bila tengok pelbagai blog yang canggih & bervariasi...

jadi bila tengok entri pulak, cepat je tangan nak "mengomen"...tapi bila saya nak klik "publish", aduh ada satu benda yang menyakitkan mata iaitu "WORD VERIFICATION"...


"please prove you're not a robot"...sudah tentu saya bukan robot & saya rasa semua yang nak tinggalkan komen pun bukan robot...tapi bila kita tengah excited nak "mengomen", tup-tup ada word verifcation, mood nak "mengomen" confirm terus hilang...ish, saya ni dah tua agaknya, bila tengok huruf & nombor yang susah nak baca, terus hilang mood...

sebelum saya buat blog, saya search & study segala tutorial blog yang ada...setahu saya, setiap tutorial ada inform tentang word verification ni...jadi awal-awal saya memang dah pastikan setting blog saya tak ada word verification tu...


sebenarnya saya tak berniat pun nak buat tutorial, tapi memandangkan banyak sangat blog yang ada word verification tu, saya nak beritahu juga cara nak buang...

1. klik setting, posts and comments;


kat bahagian show word verification pula, you all pilih "No"...


mudah bukan?so tolonglah buang word verification tu...

5 comments:

Nurfaezah Abdullah said...

fae pun x suka tgk benda alah tu. nak mengomen pun x jadi.

Nur Amalina Maisarah said...

keh-3..dah biase dah kena mcm ni,,redha je la even xsuke ^^

Khairul Bariah Salleh said...

kn..bila akak tgk bnda tu, mood terus jd down nk mengomen..

Khairul Bariah Salleh said...

yg lately punya blogwalking, byk sgt ade word verification..tu yg akak rasa "rimas" sikit..

Dunia Wilma said...

Wilma pun geram dengan word verification nie...
Mood nak mengomen terus takda bila balik2 salah type word verification :-)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...