- Asingkan makanan mentah seperti ayam, daging & makanan laut daripada makanan yang telah dimasak.
- Gunakan peralatan dapur yang berasingan seperti pisau & papan pemotong untuk menyediakan bahan mentah yang ingin dimasak.
- Simpan makanan mentah dalam bekas untuk mengelakkan makanan mentah bersentuhan dengan makanan yang telah dimasak.
3. Masak dengan cara yang betul
- Pastikan makanan dimasak dengan sempurna sepenuhnya, especially ayam, daging & makanan laut.
- Suhu didih bagi makanan bersup dan rebus hendaklah mencapai 70° Celcius. Bagi ayam & daging, pastikan air rebusan kelihatan jernih & bukan berwarna merah jambu.
- Panaskan semula makanan yang telah dimasak sepenuhnya.
4. Simpan makanan pada suhu yang selamat
- Jangan letak makanan lebih 2 jam pada suhu bilik.
- Simpan makanan yang telah dimasak & cepat rosak di dalam peti sejuk pada suhu di bawah 4° Celcius.
- Kekalkan suhu makanan yang telah dimasak lebih daripada 60° Celcius sebelum dihidangkan.
- Jangan simpan makanan yang telah dimasak atau lebihan makanan terlalu lama dalam peti sejuk lebih dari 5 hari.
- Jangan biarkan makanan sejuk beku dicairkan pada suhu bilik.
5. Gunakan air & bahan mentah yang selamat
- Gunakan air yang bersih atau yang telah dirawat agar selamat untuk digunakan.
- Pilih bahan makanan mentah yang segar & selamat untuk dimakan.
- Untuk keselamatan, pilih makanan yang telah diproses, contohnya susu pasteur.
- Basuh buah-buahan & sayur-sayuran dengan bersih, terutamanya jika mahu dimakan mentah.
- Elakkan makanan yang telah tamat tarikh luput.
(sumber maklumat Kementerian Kesihatan Malaysia)
2 comments:
Salam.. Thanks sbb follow blog Zam sblm ni.. Kali Zam dtg nk ajak tuan blog utuk join segmen ni
http://zamani84.blogspot.com/2012/10/segmen-up-kan-followers-dengan-mendadak.html
Jemput ke blog ye time2 free ;)
salam...sama-sama & congrats sbb menang GA dr blog hasrulhassan...insyaAllah, nnt cuba join...:-)
Post a Comment